Kuchařské recepty na potraviny, jídla s konopím

Využití konopí na našem území má dlouhou a velmi bohatou tradici. Od tkaní pevných lan, tkanin a podobně, využití v zemědělství, v řemeslech až po využití v kuchyni.

Sesbírali jsme několik receptů z naší bohaté konopných tradice, ale stále je to málo. Napište nám, pokud víte o dalších receptech nebo dalším tradičním využití konopí. Znalosti shromáždíme a zveřejníme, aby se šířily dále a napomohli jsme tak obnově konopné tradice v našich krajích.

Pridat.eu

  • Recepty s moukou
    • Kynutý konopný chléb
  • Recepty s olejem
    • Bylinkový konopný olej
    • Omega majonéza
    • Zelené nebo červené pesto z konopného oleje
  • Recepty se semínky
    • Konopný humus
    • Sladká pomazánka z konopných klíčků
    • Tradiční rumunský koláč Žulfa
  • Sladké recepty
    • Ovesné koláčky s konopnou moukou
    • Proteinové palačinky
    • Sladký špaldový konopný chléb
  • Nesladké recepty
    • Slaný špaldový konopný chléb

 

Recepty s moukou

Konopná mouka, která se získává semletím výlisků za studena lisovaných konopných semínek, má celou řadu výhod:

  1. neobsahuje lepek, a proto je vhodná pro lidi s celiakií
  2. má vysoký obsah lehce stravitelných globulinových bílkovin edestinu a albuminu, všech esenciálních aminokyselin a vlákniny
  3. obsahuje nezanedbatelné množství dobře vyvážených mastných kyselin, a množství antioxidantů a přírodních fytosterolů
  4. je vhodná pro ty, kteří si hlídají množství karbohydrátů ve stravě

Při pečení ji smíchejte s pšeničný, žitný, kukuřičnou nebo sojovou moukou. Konopná mouka je poměrně těžká, proto ji do kynutého těsta třeba přidávat v množství maximálně 20 %. Pokud nahrazujete klasickou pšeničnou mouku ve vlastních osvědčených receptech, doporučujeme začít opatrně (poměr 1:7), a jen postupně experimentovat s většími množstvími. Při pečení s konopným moukou je důležité uhlídat čas pečení, protože mouka dodává jídlům tmavohnědou barvu.

Tak neváhejte, přidejte vaším oblíbeným receptem zdravou alternativu plnou chuti, jakou znali již naše prababičky.

Kynutý konopný chléb

Přísady

  1. 500 g chlebové mouky (T 650)
  2. vlažná voda podle potřeby (přibližně 200 ml)
  3. lžička soli
  4. 5 lžic konopných mouky
  5. půl kostky droždí

Postup

Droždí polámeme na malé kousky a v misce zaděláme s trochou vlažné vody a lžící mouky. Přikryjeme a necháme stát 5-6 hodin. Do mísy nebo na desku nasypeme obě mouky a dobře promícháme. Ve středu uděláme důlek, do kterého po troše lijeme vodu. Vodu vždy zapracujeme vidličkou a pokračujeme, dokud jsme vodu zapracovali do vší mouky. Směs postupně spodkem dlaně "natíráme" na desku nebo dno mísy, aby se mouka s vodou pořádně promíchaly a abychom v cestě neměli hrudky. V případě potřeby zopakujeme ještě jednou. Těsto by mělo být středně husté. Necháme 10 minut ustát. Zapracujeme droždí a mícháme minimálně 5 minut. Zapracujeme sůl a dále míst 10 až 15 minut. Výsledné těsto má být vláčné a nelepí se. Těsto dáme do mísy, přikryjeme poklicí nebo fólií a necháme v lednici kynout přes noc. Ráno znovu prohněteme, zformujeme chléb a necháme na teplém místě kynout přibližně 1,5 hodiny.

Minimálně půl hodiny před pečením vyhrejeme troubu na 200 stupňů. Vložíme do ní plech, na kterém budeme péct chléb. Těsně před pečením do ní vlijeme půl hrnku vody a rychle zavřeme, aby se uvnitř vytvořila vodní pára - chléb bude mít křupavou kůrku. Na vykynutí chlebu žiletkou uděláme zářez, opatrně jej přeneseme na papír na pečení a rychle přemístíme do trouby na vyhřátý plech. Snížíme teplotu na 100 stupňů a pečeme 20-25 minut (chléb má díky konopných mouky tmavší barvu, proto je ho třeba sledovat, aby neshořel). Po vyjmutí přikryjeme vlhkou utěrkou. Krájíme až po vychladnutí.

 

Recepty s olejem

Konopný olej v kuchyni

Bylinkový konopný olej

Přísady

  1. 250 ml láhev konopného oleje
  2. čerstvé bylinky: 3 - 4 lístky bazalky, šalvěje, větvička tymiánu, oregána nebo mateří doušky
  3. očištěný a zlehka podrcených stroužek česneku

Postup

Umyjte a osušte bylinky a zlehka jejich podrťte, aby začali vonět. Spolu s česnekem vložte do umyté lahve z tmavého skla, zalijte konopným olejem a zavřete víčko. Skladujte v chladničce.

Na třetí den přelijte olej přes gázu nebo husté sítko do čisté láhve z tmavého skla. Bylinky a česnek můžete použít na pizzu nebo zapéct s bramborami.

Bylinkový olej spotřebujte do 3 týdnů. Je velmi důležité, abyste olej skladovaly na tmavém a chladném místě, nejlépe v chladničce. Působením světla a tepla rychle oxiduje, čímž se změní jeho barva i chuť.

Omega majonéza

Přísady

  1. 2 žloutky
  2. pepř, mořská sůl
  3. 1,5 - 2 šálky konopného oleje
  4. 1 lžičku hořčice
  5. 1 PL citronové šťávy
  6. 1 PL bílého vinného octa

Postup

Vyšlehejte žloutky, sůl a hořčici v míse nebo mixéru. Po troše prilievajte první šálek oleje. Směs by měla být hustá.

Spolu se zbylým olejem pomalu zapracujte citrónovou šťávu a ocet.

Dochuťte solí a pepřem.

Před výrobou majonézy vždy ochutnejte, zda olej nezhořkla. Zhorknutie je znakem nesprávného skladování a znehodnotí chuť majonézy. Otevřený olej skladujte vždy v původní tmavé láhvi v chladničce.

Zelené nebo červené pesto z konopného oleje

Přísady

  1. 2 šálku čerstvých bazalkový dopisů
  2. 1/2 šálku neochucený neloupaných konopných semínek Hemp
  3. 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  4. 2 - 3 stroužky česneku
  5. 1 PL citronové šťávy
  6. 1/2 šálku sušených rajčat (jen na červené pesto)
  7. 3 - 5 PL slovenského konopného oleje Hemp
  8. sůl a čerstvě podrvené pepř podle chuti

Postup

Rozmixujte očištěny bazalkové listy, postupně přidejte konopné semínka, sýr, česnek, citronovou šťávu a 1 lžíci konopného oleje. Mixujte, dokud se směs konzistencí nepodobá pesto. Podle chuti přidávejte zbytek oleje, osolte a opepřete.

Pokud máte rádi červené pesto, před přidáním oleje vmixujte do směsi 1/2 šálku sušených rajčat. Pokud máte rádi jemnější chuť, použijte loupané semínka místo neloupaných.

Důležité upozornění: konopný olej a výrobky z něj skladujte na tmavém a chladném místě, nejlépe v chladničce neprůhlednou nádobě. Působením tepla a světla olej rychle oxiduje, čímž se mění jeho barva i chuť. Nesprávné skladovaný olej má hořkou chuť a výrazně žlutou barvu.

 

Recepty se semínky

Konopný humus

Přísady

  1. 3 polévkové lžíce semen konopí
  2. 1 1/2 hrnku uvařeného cizrny
  3. 2 čajové lžičky tahini
  4. 2 polévkové lžíce konopného oleje
  5. 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  6. 1 - 2 stroužky
  7. mořská sůl
  8. špetka pepře a mletého kmínu

Postup

Vše dohromady rozmixujeme na hladkou pastu a posypeme petrželkou.

Sladká pomazánka z konopných klíčků

Přísady

  1. hrst neloupaných semínek
  2. med
  3. 6 - 10 sušených švestek
  4. hrst rozinek
  5. mletá skořice
  6. 2 lžíce másla nebo konopného oleje

Postup

Necháme si naklíčit neloupaná konopná semínka (přibližně 3 dny). Po naklíčený dohladka rozmixujeme s olejem / máslem, švestkami, rozinkami a medem. Podle chuti přidáme skořici. Mažeme na sladké pečivo nebo toasty.

Tradiční rumunský koláč Žulfa

Přísady

  1. 1 kg nepražených konopných semínek
  2. 600 g hladké mouky
  3. 500 g krystalového
  4. 1 vanilkový cukr
  5. sůl

Postup

Za stálého míchání opražte semínka na suché pánvi - cca 1 minutu, dokud nezačnou některé z nich pukat. Pozor, semínka velmi snadno prihoria, proto je hned po upražení přesypte z pánve do mísy. Když vychladnou, popučte jejich na dřevěném prošla. Foukáním oddělte vnitřek semínka od hnědých slupek. Konečně ponořte semínka do vody, a vyberete zbývající slupky, které vyplouvají na povrch. Směs zasypte cukrem a vanilkovým cukrem a uvařte. Při vaření vypluje "žulfa" na povrch: posbírejte ji do misky. Vypracujte těsto z mouky, soli a tolik vody, aby bylo vláčné. Vypracujte kuličky, rozválejte na tenké placky velké asi jako talíř a rychle upečte na suché plotně nebo v troubě. Když vychladnou, pokapejte jejich sirupem, který zůstal v hrnci po odebrání žulfy, na sirup natřete žulfu, a na to položte další placku. Na konci budete mít vícevrstvou "dort". Do náplně nebo na vrch můžete přidat i vlašské ořechy.

 

Sladké recepty

Ovesné koláčky s konopnou moukou

Přísady

  1. 1 a 1/2 šálku neochucený ovesných vloček
  2. 1 šálek konopných mouky
  3. 1 a 1/4 šálku celozrnné mouky nebo polohrubé bílé mouky
  4. ½ sáčku prášku do pečiva
  5. 1 lžičku sody sody
  6. 1 šálek jablečného protlaku (dětské výživy) nebo rozpuštěného másla
  7. 1 celé vejce
  8. 1 a 3/4 šálku bílého krystalového cukru nebo 1 šálek bílého a ¾ šálku hnědého cukru
  9. vanilkový cukr nebo 1 lžičku vanilkového extraktu
  10. 1/2 šálku kokosu

Postup

Troubu předehřejte na 190 stupňů. V misce smíchejte vločky s mouka, práškem do pečiva a sodou. V jiné nádobě důkladně vymíchejte dětskou výživu nebo máslo s cukry. Přidejte vejce, kokos, a postupně vločkové směs. Na plech prostřete papír na pečení a lžící na něj ukládejte hromádky těsta. Lžící nebo spodkem hrnečku vyhlaďte na hrubší placky. Pečte 10-12 minut.

Proteinové palačinky

Přísady

těsto:

  1. 200 g polohrubé mouky
  2. 100 g konopných mouky
  3. ½ l mléka
  4. 2 vejce
  5. špetka soli
  6. lžička hnědého cukru
  7. vanilkový cukr

náplň:

  1. 1 šálka neochutených nelúpaných konopných semienok Hempo
  2. 1/2 šálky bieleho alebo hnedého kryštálového cukru
  3. 1 balíček vanilkového cukru
  4. štipka škorice

Postup

Všechny přísady na těsto vyšlehejte v míse nebo ručním šlehačem. Pokud plánujete palačinky plnit slanými nádivkami, vynechejte cukr. Nechte 20 minut odstát a vyprážajte. Palačinky získají díky mouce tmavohnědou barvu, proto pozor, aby se nespálili!

Pokud chcete naplnit palačinky konopném nádivkou, na makové nebo čistém kávovém mlýnku rozemele semínka s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou skořice. Pro jemnější chuť můžete použít loupané semínka. Posypte palačinky, případně podle chuti polijte rozpuštěným máslem.

Sladký špaldový konopný chléb

Přísady

  1. 1 šálek špaldové mouky
  2. 1 šálek kukuřičné mouky
  3. 1 šálek konopných mouky
  4. prášek do pečiva
  5. 3/4 lžičky mořské soli
  6. 3 vejce
  7. 1 šálek kokosového mléka nebo sladké smetany
  8. 1/2 šálku slunečnicového nebo řepkového oleje
  9. 1 šálek vody nebo jablečného džusu
  10. 1/4 - 3/4 šálku javorového sirupu nebo cukrového sirupu
  11. za hrst posekaných oříšků a / nebo hrozinek

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte suché přísady. V mixéru nebo druhé míse důkladně smíchejte mokré přísady. Smíchejte dohromady suchou a mokrou směs. Vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte asi 45 minut. Chléb je hotový tehdy, pokud se nelepí na párátko, které do něj zapíchnete. Pro lepší kůrku a vlhčí vnitřek můžete do trouby před pečením vložit ohnivzdornou misku s vodou.

 

Nesladké recepty

Slaný špaldový konopný chléb

Přísady

  1. 1 šálek špaldové mouky
  2. 1 šálek kukuřičné mouky
  3. 1 šálek konopných mouky
  4. prášek do pečiva
  5. 3/4 lžičky mořské soli
  6. 4 vejce
  7. 1 šálek kokosového mléka nebo sladké smetany
  8. 1/2 šálku řepkového nebo slunečnicového oleje
  9. 1 šálek vody
  10. pepř
  11. oblíbená směs bylinek (oregano, dobromysl, bazalka apod.)
  12. konopné, lněné nebo slunečnicová semínka
  13. strouhaný sýr na posypání (nejlépe parmezán)

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte suché přísady kromě sýra. V mixéru nebo druhé míse důkladně smíchejte mokré přísady. Smíchejte dohromady. Vylijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte asi 45 minut. 10 minut před vyjmutím posypte sýrem. Chléb je hotový tehdy, pokud se nelepí na párátko, které do něj zapíchnete.